Vannkvalitet og filterteknikk

Av Arne Mellum

Dette er skrevet med tanke på de som aldri har hatt hagedam eller akvarie før, men har lyst til å prøve å holde fisk på en enkel måte, og heller sette seg mer inn i vannkjemiens verden etterhvert.
Men siden dette bare skal være på den helt enkleste måten så blir det lite forklaringer, og mer konkrete råd om hva du kan og bør gjøre.

Bilde av filter
Skisse av et enkelt filter til en liten dam
Vannkvaliteten er den enkeltfaktoren som det slurves mest med i hagedammer.
Dessuten er det den faktoren de fleste feiler med i starten, så derfor kommer jeg med noen enkle råd og tips her.

For at dine fisk skal trives og at du skal unngå for kraftig algevekst er det et par ting man bør gjøre.
Har du lyst på en hagedam med minst mulig jobb og ikke for store utgifter bør du satse på en dam med mye planter og få fisk.

En dam på 8-10 kvadratmeter og ca 4-5000L vann bør da ikke innholde mer enn kanskje 5-7 gullfisk eller 2-3 koi. Mitt råd er å holde gullfisk hvis interessen for koi og stor fisk ikke er spesiell stor.
Man kan få tak i gullfisk i flotte farger, og med riktig stell kan de bli 25-30cm store.

Altså få fisk i forhold til planter, og tilsett litt skjellsand enten i filtret eller i bunnlaget når du lager dammen. Kjøp et filter som er minst dobbelt så stort som anbefalt i forhold til dammen.
Står det til maks 10.000L bør det være passe til en dam på 5000L.
Kjøp gjerne et med innebygd UV-C lampe.
Fôring av fisk bør ikke overskride det fiskene spiser opp i løpet av 3-5 minutter. Hvis ikke fiskene kommer opp og spiser maten med en gang så fjern fôret med en hov.

Bytt 1/4 av vannet hver 2-3 uke hvis du ikke får spesielle algeproblemer.
Får du en ekstrem vekst av f.eks. trådalger bør du renske ut mest mulig trådalger og bytte ut ca 50% av vannet, og gjerne 50% til etter en uke.
Kutt gjerne ut foringen av fisk denne uken.
Det finnes automatiske vannpåfyllere som gjør påfylingsjobben veldig enkel.

Hvis du har lyst på koi eller vil utvide hobbyen anbefaler jeg å lese den andre artikkelen om vannkvalitet jeg har skrevet.
Men det er ikke vanskeligere i praksis enn det jeg har skrevet her. Holder man seg til dette bør du unngå svært mange feil som er vanlige å begå i starten.